Barion Pixel
Csenkesz logó
Kapcsolatunk alapja a bizalom

Gyepszőnyeg lerakás

Gyepszőnyeg tekercs

A gyepszőnyeg élő áru, ezért felhívjuk  szíves figyelmét a gondos szállítás, szakszerű azonnali lerakás, belocsolás-beiszapolás fontosságára! Nem kevésbé fontos a gyep további szakszerű kezelése sem! A későbbiekben se feledkezzünk meg a kellő nedvesség, tápanyag biztosításáról. és a rendszeres vágásról!

A gyepszőnyegfektetést tanácsos szakemberre bízni, aki megfelelő szakmai ismeretekkel és gyakorlattal rendelkezik.

Amennyiben önállóan szeretné a lefektetést elvégezni, kövesse az alábbi útmutatást:

Talaj előkészítés: A jól előkészített. laza, homokos, gyommentes talajt egyengessük el, juttassunk ki starter műtrágyát. Ha kötött a talaj, kvarchomokkal lazítsuk.

A talajnak lerakáskor száraznak, ill. földnedvesnek kell lennie.
Fektessük a gyepszőnyeget a lehető legközelebb egymáshoz. A gyepet kötésbe rakjuk, minél szorosabban egymáshoz igazítva.

A gyepszőnyeg lerakása után a felületet átlósan hengereljük le, hogy a gyepszőnyeg és a talaj közötti esetleges űrt megszüntessük.

Megfelelő öntözéssel biztosíthatjuk a gyep beilleszkedését az új környezetbe. Figyelni kell arra, hogy a gyepszőnyeg lerakásakor a gyepfelületet azonnal (lehetőleg kézzel) erősen megöntözzük. A beöntözés után kb. fél órával ellenőrizzük, hogy a talaj 10-15 cm mélységig átnedvesedett-e?
A lefektetés után kb. 3 hétig napi 5-6 l/m² vizet kapjon a gyep. A következő 3 hétben hetente két alkalommal 15-20 l/m² mennyiséget, majd később hetente egy alkalommal 20-25 l/m² vízmennyiséget szükséges kijuttatni, amennyiben a csapadék nem elegendő az adott időszakban. A szükséges vízmennyiséget permetező öntözéssel juttassuk ki a gyepre. A talaj állapotát figyelni kell, ha túl vizes a talaj, az öntözést időben abba kell hagyni!

Az első vágás akkor történjen, amikor a fű legalább 6 cm-t elérte, és maximum az 1/3-át szabad levágni. A vágási magasság 4 cm alá ne menjen!

A nyesedéket el kell távolítani a területről.

Amennyiben a fű 2 hét múlva nem kezd növekedni, annak több oka lehet:

A talaj tápanyagellátása nem egyenletes
Rosszul előkészített, göröngyös talajon nem alakul ki megfelelő talajkontaktus.
Túlöntözték, a gyökérzónában vízpangás van

Probléma esetén kérje szakember tanácsát