Barion Pixel
Csenkesz logó
Kapcsolatunk alapja a bizalom

Fűfelületek telepítése és gondozása

gyepszőnyeg lerakása

Talajelőkészítés
Amilyen a talaj és az előkészítés, olyan lesz később a fű. Jó előfeltételeket biztosít a homokos, laza szerkezetű talaj, finoman megmunkálva, legalább 4,5% humusztartalommal.

A nagyon könnyű, homokos talajok felső 20 cm-es rétegét tőzeggel vagy löszben gazdag földdel össze kell keverni. (A tőzeget mindig nedvesen kell bedolgozni.) A nehéz, nedves talajokat homokkal kell kezelni és drénezni. 

Az így előkészített talajt meg kell munkálni, ülepedni hagyni és utána finoman elegyengetni. A speciális alkalmazási területekre mint pl. a golfpályához, egészen egyedi talajépítés szükséges.

Az építési tevékenység előtt az eredeti talajt le kell szedni és prizmákba, – de nem magasabban mint 1,2 m-re – kell felrakni.

Vetés
A vetőmag kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy a nemesítés gyors fejlődésének következményeként jelentős minőségi különbségek adódnak.  Ma már léteznek gyorsan csírázó réti perjék és un. hidegen csírázó vetőmagok is. A pázsitfelület  igénybevétele is meghatározó tényező a kiválasztásnál. A jó mag kiválasztásánál ne az ár legyen a döntő tényező, válasszuk inkább a minőségi vetőmagokat (pl.: DLF,) Biztosan „olcsóbb” lesz, mert nem kell kétszer telepíteni!

A legfontosabb pázsitfüvek a réti perje, a vörös csenkesz, az angol perje és a nádképű csenkesz.

A réti perje a legjobb gyepszőnyegképző, erős, szerteágazó gyökérzetével, sötét levelével. A csírázásához 4-5 hét szükséges. A vörös csenkesz fészek- és tarackképző, finom levele van és gyorsan csírázik (kb 21 nap). Az angol perje csírázik a leggyorsabban, 8 napon belül kint van, fényes zöld levelű és fészekképző. A nádképű csenkesz mindent kibír; szárazságot, sok csapadékot, erős igénybevételt is. Megjelenésében harmonizál a többi gyepalkotóval.

A vetés áprilistól októberig történhet, amikor a talaj hőmérséklete nem csökken 10 °C alá. A kézzel történő vetés nehézkes, szórókocsival vagy géppel sikeresebb. A magot kb. 0,5 cm mélyre kell bedolgozni és utána könnyű hengerrel lehengerezni.

Az új vetés vízellátása nagyon fontos, mivel a szárazság a friss csírát megölheti. A magok elúszását permetező öntözéssel előzhetjük meg. A vetésterület nedves tőzeggel történő lefedése kedvez a csírázási feltételeknek.

Tápanyag
A tápanyagellátást talajpróba alapján alaptrágyázással kell kezdeni (DYRA Starter, DCM Vivifos). A pázsit esetében „intenzív kultúráról” van szó és ezért elég tápanyaggal, de mindenekelőtt nitrogénnel kell rendelkezzen a talaj.

A terheléstől és a használattól függően 25-35 g tiszta nitrogén szükséges négyzetméterenként és évenként (sportpálya). Nitrogént a talaj nem tárol, ezért három részben elosztva kell szeptemberig a talajba juttatni.

Öntözés
A fűfelület vízszükséglete függ a talaj- és klímaviszonyoktól. Hetente kb. 20 l/m² vízre van szükség, melyet célszerű 1-2 alkalommal a földbe juttatni, hogy a talaj mélyebb rétegei is átnedvesedjenek. A déli órákban kijuttatott víz 40%-a elpárolog!

Nyírás
Az első vágás a fű ~10 cm-es magasságánál történjen. Itt a fűnyíró kések élességére kell ügyelni. A vágás magassága a helyi viszonyok és a követelmények függvénye. Sportpázsitnál kb. 3 cm, díszpázsitnál kb. 5 cm, a parkpázsitnál kb. 3,5 cm. Minél kedvezőtlenebbek a feltételek, annál magasabbra kell a pázsitot hagyni (pl. árnyékban vagy szárazság esetén). Nem szabad nyírásonként túl nagy levéltömeget levágni.

Kezelési eljárások
A kultivátorozás fontos eljárás az eltőzegesedett pázsitfelületeknél. Az erősebb terhelésnél több a leeső szerves anyag, mint amennyit a mikroorganizmusok le tudnak bontani. Ez különösen hideg talajokra jellemző. A be nem gyűjtött, lenyírt fű is tőzegesedéshez vezet, valamint levegőhiányt okoz a gyökereknél. Gereblyével vagy motoros kultivátorral a pázsitot fel kell szakítani, és így a növény ismét alulról tud bokrosodni.

A pázsitfelületek fenti radikális kezelése nyírás után történjék, kedvező vegetációs időszakban. Ezzel egy időben finom szemcsés homokkal és műtrágyázással kell a gyepen segíteni, hogy ismét gyorsan kifejlődhessen. A nagyobb üres felületekre, a homok-műtrágya keverék adagolása előtt, felújító vetőmagkeveréket kell szórni. A gyorsabb kelést segíti a DCM új terméke a Vivimus lawn, mellyel ha összekeverjük a magot az pár nap alatt csírázásnak indul. A pázsitfelületek helyes ápolásával már megtettük az első, legfontosabb lépést, hogy egészséges és lehetőleg gyommentes pázsitunk legyen.

A helyesen adagolt műtrágya vagy DCM szerves trágya, a nyírás és a megfelelő öntözés, azok a módszerek, amelyekkel pl. a mohát a fűben – mely tápanyaghiányra, túlöntözésre vagy savanyú talajra utal –, el lehet tüntetni. (Esetleg meszezést is lehet végezni.)

A hópenész azokon a helyeken lép fel, ahol a nedves lomb vagy a hó „befulladást” okoz.
Ezért soha ne hagyjunk lombot ősszel a gyepen, illetve a havat ne árnyékos helyre lapátoljuk össze.  A téli igénybevételt jobban bírja a pázsit, ha ősszel téli kondicionáló műtrágyával (DYRA, DCM Grass Care) kezeljük.

A gyom a fűben akkor érvényesülhet, ha a fű gyenge, mivel gyommagvak a földben mindig találhatók csírázásra kész állapotban, vagy bármikor odakerülhetnek. Amennyiben gyomtalanítás válna szükségessé, akkor az egyszerű eszközökkel, akár kézzel is elvégezhető. A vágással is  gyomtalaníthatunk, mert a vágás a füvet erősíti, a gyomot elgyengíti.

A Fiskars gyomkiszedővel vegyszer alkalmazása nélkül távolíthatja el a nem kívánt gyomnövényeket a gyepből!

A boszorkánygyűrűt, tehát a sötétzöld színű, kör formájú gyűrűt, mely különböző átmérőjű lehet, egy gomba okozza. Ennek micellája 1 m mélységig is elérhet. Meg lehet próbálni sok vízzel és mosószerrel (lúggal) a gombát „megfullasztani”. Ezen kívül számos betegség és kártevő támadhatja meg a gyepet, amik ellen speciális kezelést kell alkalmazni. Ilyen esetekben kérje szakember tanácsát.

Régebbi telepítésű pázsitok, durva füvekkel, kipusztult részekkel és gyommal, a felülvetés segítségével felújíthatók. Májusban először a széleslevelű gyomokat kell kémiai úton kiirtani, és tíz nap után, ha a gyomok már elszíneződtek, kb. 1,5 cm-re a pázsitot lenyírni.
Utána közvetlenül a kultivátorozás következik, majd a felújító vetőmagkeverék illetve a kívánt fűkeverék elültetése 0,2-0,7 szemcsézetű homokkal és a pázsithoz alkalmas műtrágyával összekeverve. Végezetül a területet jól megöntözzük.