Barion Pixel
Csenkesz logó
Kapcsolatunk alapja a bizalom

Szabályozott tápanyagleadású műtrágyák

Szabályozott tápanyagleadású műtrágyák

A Csenkesz Kft. is elkötelezett híve a környezetvédelemnek, ezért is ajánljuk szíves figyelmébe a hosszú hatástartamú gyeptrágyákat: DYRA gyepműtrágya család (Tavaszi indító, Kiegyenlített,Stressz kontrol), Everris gyepműtrágyák (Sportsmaster, Fairwaymaster, Sierraform GT stb.)

A termékek hatóanyag leadása kétféle mechanizmus alapján történik:

1)      Burkolt műtrágyák

A burkolt termékek lelke a burkolat, amely felépítése révén 2-3 hónaptól akár 12-14 hónapig tartó folyamatos tápanyagleadást biztosít. A tápanyag kijutását a hőmérséklet némileg befolyásolja. Nagy melegben felgyorsul, hűvös időben lelassul. A hatástartamot 18-21 °C közötti hőmérsékleten szokás meghatározni.
A modern technológiáknak köszönhetően már 1,5 mm átmérőjű, igen apró szemcseméretű burkolt műtrágyák is kaphatók (pl. DYRA 18-22-5DYRA 15-0-26), melyek könnyen, egyenletesen kijuttathatók, a szemcsék gyorsan eljutnak a fűszálak tövébe, nem szedi össze a fűnyíró.
A gyors hatás érdekében a burkolt műtrágyákhoz kevernek nem burkolt, gyorsan ható
tápanyagokat is.

2)      Hosszú szénláncú műtrágyák
Ezeknek a műtrágyáknak a hatóanyaga egy hosszú szénláncra van felfűzve, amelyből folyamatosan egy-egy szakasz letörik, ekkor tudja a növény hasznosítani. Ezzel a technológiával gyártott műtrágya maximum 8 hét hatástartamú. (Sierraform GT)

A növény számára fontos mikroelemeket sokáig csak a burkolaton kívül tudták a műtrágyához adni. Ekkor a mikroelemek rövid ideig álltak a növény rendelkezésére, mert a még nem hasznosított mikroelemek kimosódtak a talajból. Ma már a mikroelemek is bekerültek a burkolatba.

A burkolt műtrágyákkal annyi tápanyagot juttatunk a növénynek, amennyire annak szüksége van- Nem adagoljuk túl a tápanyagot, így a felesleg nem mosódik be a talajba , illetve a túladagolás égető hatása sem lép fel.

A dísznövények számára ajánlott Osmocote műtrágyák összetétele és hatástartama igazodik az egyes dísznövények tápanyagszükségletéhez, fejlődési ciklusaihoz. A gyakorlatban az Osmocote műtrágyát kiegészítik vízben oldható műtrágyákkal, melyet az adott helyzethez igazítva az öntözővízzel juttatnak ki.

Egy dolgot azonban soha ne tévesszünk szem elől: ha nincs talajélet (gombák, mikroorganizmusok, stb.) amelyek biztosítják a táplálék felvételét a növényeknek, akkor adhatunk tonna számra tápanyagot, a növényben azok nem hasznosulnak. A hasznosulást a legegyszerűbb módszerrel, szerves anyagok (pl. DCM termékek) bevitelével  biztosíthatjuk!