Barion Pixel
Csenkesz logó
Kapcsolatunk alapja a bizalom

Élőfüves pályakarbantartás

Tisztelt Érdeklődő!
2023-ban új megbízást már nem tudunk vállalni. Megértését köszönjük.

A gyepterületeken szerzett sok éves tapasztalat alapján, partner cégekkel összefogva alakítottunk ki egy olyan technológiát, mellyel az élőfüves sportpályák gyepfelületét jó eredménnyel megújítjuk.

Miért szükséges a felújítás?

A sportpályák rendszerint igen nagy igénybevételnek vannak kitéve. A használat során a talaj tömörödik, a levegő és víz áramlása elakad, ami a gyökérzóna károsodásához vezet. Ha a gyökérzóna jó állapotban van, a gyep gyökérzete egészségesen tud fejlődni, megfelelő tápanyaggal látja el a növényt. Ellenkező esetben a gyep nem jut tápanyaghoz, nedvességhez, kikopik, és fogékony lesz betegségekre.

Ezért nagyon fontos a sportpályák gyepfelületének rendszeres felújítása, karbantartása.

Mik az alapvető karbantartási feladatok?

 • elszáradt növényrészek (szeccs) eltávolítása – évente 2-szer
 • nyírás – folyamatosan
 • öntözés – folyamatosan, az időjárás és a gyep állapotának függvényében
 • tápanyagellátás – évente 3-4-szer

Ezeket a feladatokat a pálya gondozói látják el. A jó állapotban lévő gyepfelületeknél is hasznos évente egy konzultáció, amikor átnézzük a tápanyag kijuttatást, kopások, foltok okait, betegségek elleni védelem lehetőségeit. A leggondosabb karbantartás esetén is szükséges egy-egy felújítás, melyet nagy gépekkel végzünk.

Mit tartalmaz az általunk végzett felújítás?

 • elszáradt növényrészek (szeccs) eltávolítása, begyűjtése
 • lyukasztás (üreges, vagy tömör tüskével)
 • homokolás
 • felülvetés
 • teljesen kikopott részek gyepszőnyegezése
 • tápanyag kijuttatás
 • öntözőrendszer átvizsgálása, körök ellenőrzése

Felújítási feladatok képekben:

Alapos állapotfelmérés, talajvizsgálat, ha szükséges vízvizsgálat. A vizsgálati eredmények, a rendelkezésre álló idő, anyagi lehetőségek figyelembe vételével elkészül a pontos munkaterv.

Levegőztetés, gyep felszedése

Gyep levegőztetés az elszáradt részek (szeccs) eltávolításával. Nagyon kopott  részeken a teljes gyepet fel kell szedni, és gyepszőnyeget fektetni.

Talajlazítás, lyukasztás

Talajlazítás (lyukasztás) történhet tömör tüskékkel, és üreges tüskékkel, un. dugózással.

Homokolás

A lyukakba homok besöprése következik, ezáltal lazul a talaj, javul a levegő és víz áramlása.

Felülvetés

Élő- és műfüves pályán zajló felújítások

Gyepszőnyeg fektetés

A tönkrement részeken a gyepet fel kell szedni, új tükröt készíteni, amire az új gyepszőnyeg kerül. Sportpályákon un. big roll-lal, azaz óriás gyepbálával célszerű javítani. Kisebb területeken pl. 11-es pontnál elegendő a normál gyepszőnyeg bevágása.

Felújítás után

Monor, ahol a gyepszőnyeg készül, mielőtt a pályára kerül

Öntözőrendszer

A sportpálya kezelés egyik legfontosabb tényezője a megfelelő öntözőrendszer. Ennek kiépítése elengedhetetlen a korszerű sportpálya fenntartáshoz. A felújítás során is szükség van a jól működő öntözőrendszerre a felülvetéshez, gyepszőnyeg iszapolásához stb.

Tápanyagellátási programok

Az adott gyepfelület igénybevétele, a gyep állapota, a gyökérzóna állapota, az öntözővíz összetétele stb. figyelembe vételével kell az éves tápanyagellátási programot kialakítani. A helyes szerves / ásványi gyeptrágyák kiválasztásával a nem csak a gyep erősíthető, betegségekkel szemben ellenállóbbá tehető, de a talajélet is javítható, így a nagy felújítások közti idő is megnyújtható.

Ha szeretne több információt kapni,
az Ön egyesülete is készül felújításra, írjon nekünk!